Masallar ve Biz
Masalların dünyaya çıkış tarihi net değildir ancak mitolojik görüşlere göre masal asıl mitolojiden doğmuştur ve doğuş hikayesi Hint mitolojisine kadar dayanır. Hindistan çıkışlı olması dünya genelinde özellikle Orta çağ Avrupa masallarının da kaynağını oraya bağlamıştır. Mitoloji yanında tarihte masalların bir çok çıkış şekli mevcuttur. Kültürlerin gelişmesi, geleneklerin şekillenmesi hep masallar sayesinde olmuştur. Dünyada ilk kitaplaşmış masallar Giambattista Basile ve Charles Perrault gibi isimler sayesinde oluşmuştur. Ayrıca o dönemde masallar çocuklar için değil, yetişkinler için de yayınlanmıştır.
İlk masal kitabı 1812 yılında Grimm Kardeşler’in “Çocuk ve Yuva” başlığı ile anlatılmaya başlanmış, 19. Yüzyıla kadar masallar varlığını sürdürmeye devam etmiştir. Bu sırada yaratıcılık ve hayal gücü mükemmel bir şekilde gelişmeye başlamıştır.Sanayi devrimiyle beraber tarım yaparak geçimlerini sağlayan aileler artık fabrikalarda vardiyalı olarak çalışmaya başlayınca, masallar gerçekten çocuklara ait olmaya başlamış, böylelikle yetişkinler sanayi devrimi gibi büyük devrimle birlikte 19.yüzyılda hayal güçlerinden uzaklaşmaya başlamıştır.
Günümüzde masalların sadece çocuklar için olmadığını yeniden farketmeye başladık. Hiç bitmeyen ve zorlu çalışma koşulları nedeniyle hayal kurmaya bile vakti olmayan yetişkinler de artık masal dinlemek ve hayal kurmak istiyorlar.
Masallar herkes için vardı, var olmaya ve yol göstermeye devam edecek. Sadece onların sesine kulak vermemiz yeterli.