0-6 Yaş Grubunda Masalların Önemi
Kuşlar uçar,
Balıklar yüzer,
Çocuklar dinler, merak eder, oyun oynar
Cümlesinden yola çıkarak bir psikolog olarak 0-6 yaş grubunda masalların önemi hakkında biraz konuşalım isterim. Bebekler doğduğu andan itibaren dünyaya alışmaya başlarlar. Bu alışma sürecine ebeveynlerin bakımları eşlik eder. Masal okumayı, hikaye anlatmayı, müzik dinletmeyi, konuşmayı hep ebeveynden öğrenirler. Bebeklerin ilgi alanları da tam olarak burada gelişmeye başlar. Masal dinlemeyi seven bebekler hayal güçlerini soyut anlamda da geliştirmeye başlar. Bu başlangıç aslında çocukluk dönemindeki oyunu, paylaşmayı, kaynaşmayı, iletişimi etkileyecektir.
Kreşe başlayan çocuklar yavaş yavaş resimli kitapları ebeveynle takip etmeye başlar. Önce dinleyen bebek, artık kitabı takip etmeye , incelemeye, çözümlemeye çalışıyordur. İlkokul döneminde ise artık kendi okumaya geçerek merakını gidermeye başlayacaktır. Masal ve hikaye ile büyüyen çocukların genelinde bu merakı görebilirsiniz. Neden mi? Çünkü zihin yepyeni bir dünyaya giriş yapıyor. Resimler, renkler, karakterler, heyecan ve daha eklenebilecek binlerce duyguyu, öğretiyi masal ve hikayelerden dinleyerek öğreniyorlar. Ve her yeni hikaye çocuktaki heyecanı ve merak duygusunu geliştiriyor.
Okuyun aileler.. Çocuklarınıza masallar, hikayeler okuyun. Eğer ileride kitaplara ilgili, öğrenmeye açık ve meraklı bir nesil yetiştirmek istiyorsanız 0-6 yaş grubuna masallar, hikayeler okumaya ihmal etmeyin.
Bu blog yazısının önerisi olarak bir hikaye bırakmak isterim.
📍Avucundaki Öpücük
Yazar: Audrey Penn
Psikolog İrem Köroğlu